Svart te

Svart te, eller fullt oxiderat te som det även kallas. Svart te bryggs med kokhett vatten, har en klassisk sträv och fyllig eftersmak och en mörkare koppfärg än de flesta andra teer. Teet passar även bra för de som vill ha mjölk i sin tekopp. Vi har både rena svarta teer i vårt sortiment, allt ifrån klassisk Yunnan FOP eller rökig Lapsang Souchong till en smaksatt klassiker som Earl Grey eller kryddig Masala Chai.

Beredning av svart te

Svart te gör sig bäst med hundragradigt vatten. Men låt det inte koka för länge, för då förlorar vattnet allt syre och smaken blir sämre. Vanligaste bryggtiden för svart te är 2-4 minuter. Det blir ofta beskt om det får dra för länge.

Så här gör man ett svart te

Grönt te

Grönt te är friskt och fruktigt i smaken. Vi har många teblandningar med grönt te, både rent te men också smaksatt. Grönt te är ickeoxiderat te, och har friskheten och gräsigheten kvar i koppen. Teet dricks med fördel med något lägre temperatur på vattnet, och lite kortare bryggtid. Vi har flera teblandningar med grönt te, både klassisk Sencha, men också egna blandningar så som Kustfägring och Mareld.

Bered grönt te på rätt sätt

Brygg aldrig grönt te med kokande vatten. Det är det första och viktigaste du behöver lära dig för att göra att gott grönt te. 70-80 grader är lagom temperatur för ett grönt te, men för vissa sorter räcker det med 60 grader. Läs rekommendationerna om du är osäker.

En tumregel är att det börjar bildas små bubblor i vattnet vid 70 graders temperatur, och stora bubblor vid 90 grader. Men för dig som dricker grönt te ofta är tipset att köpa en vattenkokare med ställbar temperatur.

Det är också viktigt att tebladen får utvecklas ordentligt. Därför är en tekanna ett bra val, alternativt en rejält tilltagen tesil.

Så här gör man ett grönt te

Vitt te

Vitt te är så nära teplantan man kan komma, och är så obehandlat det kan bli, endast ångat med en konstgjord vind, för att få bladet att vissna. Så mycket som möjligt är alltså kvar av plantans ursprungliga egenskaper och smaker, och många cellväggar är fortfarande intakta. Vitt te innehåller antingen endast knoppar, eller knoppar tillsammans med det första bladet på plantan, beroende på vilken sorts vitt te det är. Endast knoppar brukar gå under namnet silver needle, men knopp och blad kallas i Kina för Pai Mu Tan. Knopparna är exklusiva, och ger teet en lätt nötig karaktär.

Beredning av vitt te

Vitt te blir ljust till färgen och har en naturlig smak. Bered det mellan 70 och 80 grader i 3-5 minuter om inte rekommendationen på förpackningen säger något annat. Vid låg temperatur kan du låta det dra längre för att få ut mer smak. För rena vita teer kan du använda samma teblad till två bryggningar. Men tänk på att vitt te har stor volym, så använd rejält med teblad för att komma upp i samma vikt per portion som med andra tesorter. Många gör misstaget att brygga vitt te med för lite teblad och får då ett te som ”smakar varmvatten”.

När du bereder vitt te är det bäst att använda en tekanna så att bladen får plats att utveckla sig. Använder du tesil så är det viktigt att den är tillräckligt stor.

Så här gör man vitt te

Rooibos

Rooibos är egentligen inget te, utan en buske som är släkt med baljväxter, och växer endast i Sydafrika. Klimatet på platsen är speciellt, med en medeltemperatur på 40 grader Celsius. Där, under unika förutsättningar, växer Rooibos. Rooibos innehåller inget koffein naturligt, utan är söt och fyllig i smaken, vilket gör den utmärkt i teblandningar, och är perfekt för dig som vill undvika koffein i ditt te.

Beredning av Rooibos te

Du tillreder rooibos-te med kokande vatten. Och eftersom det aldrig blir beskt kan du låta det dra länge. Gärna närmare 10 minuter. Ju längre tid rooibos drar, desto fler antioxidanter frigörs. Och framför allt så får ditt rooibos en härligt fyllig smak.

Rooibos slinker lätt ut genom en vanlig tesil eller tekanna. Så ett tips är att brygga det i våra engångs-tepåsar för löste. Då får du ett rött te utan partiklar.

Oolongte

Oolongte är ett mellanting av svart och grönt te. Det kallas även för brunt eller ibland blått te. För att tillverka ett oolongte plockar man två blad och knopp. Låter detta vissna för att sedan rulla teet eller knåda det. När tebladen mosas börjar teet att fermentera (oxidera). Denna process är kort, oftast låter man teet bara fermentera 30-40%. När tillverkaren är nöjd avbryts fermentationen genom att torka teet. I ett oolongte får man en dryck med stora tunga smaker och med god fyllighet.

Brygg oolong flera gånger

Använd mycket teblad under kort tid när du brygger oolong. Då får du fram den bästa smaken. I gengäld kan du använda samma teblad upp till tre-fyra gånger. Den andra och tredje bryggningen brukar smaka bäst. Lagom temperatur är mellan 80 och 90 grader. Öka temperaturen något för varje bryggning.

Så här gör man ett oolongte

Darjeeling

I den indiska delen av Himalaya ligger Darjeeling. Där produceras Indiens mest berömda te sedan mitten av 1800-talet.

Till skillnad från övriga indiska tedistrikt används den Kinesiska tebusken i Darjeeling. Den har mindre blad och trivs bra på den höga höjden i det kyliga klimatet kring Himalayas berg. Just klimatet i Darjeeling är den avgörande faktorn till att det blir så fint te. Lagom mängd regn och lagom svalt så att att tebladen utvecklas långsamt och därmed behåller sina fina smaker.
Teplantager i Darjeeling

Det finns drygt 80 teplantager i Darjeeling som tillsammans producerar de 10.000 ton te per år. Plantagerna har olika förutsättningar beroende av var de ligger. Så de färdiga Darjeeling-teerna har olika karaktär. Några exempel på kända teplantager är Happy Valley, Makaibari och Okayti.

First Flush och Darjeelings övriga skörder

Under våren plockas den första skörden av tre i Darjeeling. Den kallas för First Flush. Många tedrickare anser att det är det bästa som finns och betalar mycket pengar för att köpa årets första Darjeeling First Flush. Faktum är att de första dagarnas skörd flygs in till Europa med expressfrakt och kallas därför i många länder för ”flyg-te”. Ett Darjeeling First Flush är lättare och ljusare jämfört med senare skördar. Den andra skörden kallas för Second Flush och den tredje för höstskörd. Tebladen skördas för hand av skickliga Nepalesiska teplockare.